Οι Άγνωστοι Αθηναίοι - ταινιες || cinemagazine.gr

Οι Άγνωστοι Αθηναίοι

The Unknown Athenians

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2020
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γερμανία/Ελλάδα
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αγγελική Αντωνίου
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Σεραφείμ Γιαννακόπουλος
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 76'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Filmtrade
    Οι Άγνωστοι Αθηναίοι

Πολυετής καταγραφή της εικόνας του κέντρου της Αθήνας, μέσα από την οποία εντοπίζεται μια ομάδα ανθρώπων που φροντίζει ανιδιοτελώς τα αδέσποτα της περιοχής, σαν μια μυστική κοινωνία που ζει ανάμεσά μας.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Με τις εποχές να αλλάζουν και την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού να διαδέχονται τα παλτό και η προστασία από το κρύο, οι αμέτρητοι περαστικοί του κέντρου το μετατρέπουν σε έναν άναρχο τόπο που κανείς δε μπορεί να φανταστεί ότι λειτουργούν συνθήκες γειτονιάς. Σε κάποια αντίστοιχη (και πιο ήσυχη) για παράδειγμα, η φροντίδα αδέσποτων κατοικίδιων μπορεί να ήταν ζήτημα που λύνονταν με την αρωγή μιας χούφτας ανθρώπων και αυτό να έμοιαζε φυσιολογικό στα μάτια των υπολοίπων. Το να γίνεται όμως πάνω στην Ερμού ή σε στενά κοντά στο Μοναστηράκι μπορεί να το βλέπεις και να μην το πιστεύεις. 

Η κάμερα της Αγγελικής Αντωνίου κατέγραφε αυτές τις εικόνες ανιδιοτελούς φροντίδας για έξι χρόνια, πετυχαίνοντας πρώτα μια καταγραφή των αλλαγών που συντελούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας αλλά κυρίως να παρουσιάσει κάτι που μοιάζει με μυστική λέσχη ανθρώπων, πλούσιων σε συναισθήματα. Οι αδέσποτοι σκύλοι που κυκλοφορούν στο κέντρο έχουν ονόματα και συγκεκριμένη συμπεριφορά, ξέρουν ποιους να εμπιστευτούν και ποιους όχι, μαθαίνουν να αποφεύγουν τους κινδύνους και διάγουν τη δική τους μποέμικη ζωή. Πλάι τους, μια αλυσίδα από φύλακες-αγγέλους που με πίστη και επιμονή έχουν αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής τους στη φροντίδα των τετράποδων, αλωνίζοντας τους δρόμους για να τα προσφέρουν τροφή, νερό και λίγη συντροφιά. Η παρουσία τους σε αντιδιαστολή με τις εικόνες που μαρτυρούν πόλη σε κρίση, γίνεται αφηγηματικό μοτίβο που επαναλαμβάνεται αρκετά ως το τέλος, εκεί όμως αφήνει μια επίγευση ελπίδας σαν μια συνάντηση του ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία και τη μαγεία που η τελευταία δύναται να χρησιμοποιεί. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Οι Άγνωστοι Αθηναίοι
  • Οι Άγνωστοι Αθηναίοι