Το Βλέμμα του Όρσον Γουέλς

The Eyes of Orson Welles

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2018
  ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Η. Βασίλειο
  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Μαρκ Κάζινς
  ΣΕΝΑΡΙΟ:Μάρκ Κάζινς
  ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Μαρκ Κάζινς, Μπεατρίς Γουέλς
  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Μαρκ Κάζινς
  ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 115'
  ΔΙΑΝΟΜΗ:AMA Films
  <ARTICLE TITLE/>

Ένας λατρευτικός φόρος τιμής στον Όρσον Γουέλς, ο οποίος όχι μόνο εισχωρεί στο μυαλό μιας ιδιοφυίας, αλλά και καταφέρνει να μας πείσει να τον αντικρίσουμε με άλλα μάτια.

Από τον Θοδωρή Καραμανώλη

Όταν η κόρη του Όρσον Γουέλς αποφασίζει να φέρει για πρώτη φορά στο φως τα αρχεία του πατέρα της, ένας από του πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους ντοκιμαντερίστες δέχεται την πρόκληση να προσεγγίσει τον μέγιστο σκηνοθέτη μέσα από καλλιτεχνικές του πτυχές που μας ήταν άγνωστες μέχρι πρότινος.

Ο Μαρκ Κάζινς ανοίγει το άγνωστο μέχρι σήμερα αρχείο με τις ζωγραφιές, τα σκίτσα και τα σχέδια του μεγάλου Όρσον Γουέλς. Η έρευνά του στέκεται αφορμή για ένα ακόμη υπερατλαντικό ταξίδι στα μέρη που έζησε και δημιούργησε ο Γουέλς, αλλά και έναυσμα για έναν υπερβατικό διάλογο μεταξύ τους. Μια κουβέντα σε δεύτερο πρόσωπο, που εκτυλίσσεται ποιητική αδεία στην ατόφια κινηματογραφική ενδοχώρα που ορίζουν πλάνα και σκηνές της φιλμογραφίας του.

Κάπως έτσι, αόριστα σκίτσα μετατρέπονται στα χαμένα κομμάτια του παζλ μιας πελώριας καριέρας, όπως για παράδειγμα όταν σχέδια προορισμένα για σαιξπηρικές μεταφορές, πραγματώνονται τελικά στη «Δίκη» και τον «Άρχοντα του Τρόμου». Ένα οπτικό δοκίμιο και μια απαιτητική σινεφίλ άσκηση που πρέπει ήδη να λογίζεται σαν πολύτιμο συμπλήρωμα σε κάθε μονογραφία του Γουέλς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Το Βλέμμα του Όρσον Γουέλς
 • Το Βλέμμα του Όρσον Γουέλς