Μια Ευτυχισμένη Γυναίκα - ταινιες || cinemagazine.gr

Μια Ευτυχισμένη Γυναίκα

The Escape

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2017
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Μ. Βρετανία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Ντόμινικ Σάβατζ
    ΣΕΝΑΡΙΟ:Ντόμινικ Σάβατζ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Τζέμα Άρτερτον, Ντόμινικ Κούπερ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Λόρι Ρόουζ
    ΜΟΥΣΙΚΗ:Αλεξάντρα Χάργουντ, Άντονι Τζον
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:101'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO Films
    Μια Ευτυχισμένη Γυναίκα

Νεαρή γυναίκα ψάχνει απεγνωσμένα να ανασάνει έξω από έναν πνιγηρό γάμο, σε ένα δράμα που επενδύει στο ταίριασμα δύο δυνατών ερμηνειών (Τζέμα Άρτερτον, Ντόμινικ Κούπερ) και στην αποτελεσματική απεικόνιση μιας προσωπικής φυλακής.

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Μπορεί ο πρωτότυπος τίτλος («The Escape») να αναφέρεται σε διέξοδο, όμως το «Μια Ευτυχισμένη Γυναίκα» αφορά περισσότερο στην οδυνηρή παραδοχή της έλλειψης αυτής. Η ηρωίδα άλλωστε που αναφέρεται και στον ελληνικό τίτλο, κάθε άλλο παρά ευτυχισμένη εντός του έγγαμου βίου, παραμένει τεχνηέντως ανώνυμη για περισσότερο από το μισό της ταινίας. Τέτοιου είδους πονηρές λεπτομέρειες έχει φροντίσει να περάσει αρκετές ο Βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ντόμινικ Σάβατζ, καθώς ντύνει μια ιστορία τοποθετημένη στο σήμερα που διατείνεται πως εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν.

Η θαυμάσια συνεπής εδώ Τζέμα Άρτερτον δίνει ψυχή στο ρόλο της Τάρα, μιας γυναίκας στραγγισμένης από έναν συνδυασμό ρόλων που ξεκινά από αυτόν της συζύγου και μητέρας δύο παιδιών και κλείνει με εκείνον της νοικοκυράς-υπηρέτριας. Ο γάμος της με τον επιχειρηματία Μαρκ (Ντόμινικ Κούπερ) συνοδεύεται από ωραίο σπίτι έξω από το Λονδίνο, οικονομική άνεση και σταθερότητα, όμως μέσα της ξέρει πως κάτι δεν πάει καλά. Σε βαθμό που αδυνατώντας να το διαχειριστεί, βγάζει ένα εισιτήριο δίχως επιστροφή για το Παρίσι.

Οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών σμίγουν με τρόπο που οι ήρωές τους δε θα καταφέρουν ποτέ να πετύχουν

Κατά το νόμισμα που έχει δύο όψεις, μπορεί κανείς να δει την ταινία από τη μεριά της δυστυχισμένης Τάρα, όσο και από αυτή του Μαρκ που όποτε δεν εθελοτυφλεί, αναγκάζεται να αναρωτηθεί σαστισμένος τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε. Όμως δεν θέλει πολλή ώρα για να καταλάβουμε ότι η Τάρα έχει παντρευτεί ένα τυπικό παράγωγο της πατριαρχίας. Έναν κουβαλητή που όποτε θέλει πέφτει πάνω της για σεξ παραβλέποντας τη συναισθηματική της κατάσταση, που τα φιλιά και οι αγκαλιές του διαδέχονται υποδείξεις για δουλειές του σπιτιού και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί ή που προσπερνά την ανάγκη της να ξεκινήσει μαθήματα τέχνης.

Η συναισθηματική απομόνωση της πρωταγωνίστριας εντείνεται από την αντιμετώπιση της μητέρας της: τα «είναι μια φάση», «τα έχεις καταφέρει καλά», «εγώ σε μεγάλωσα μόνη μου» είναι ενδεικτικά. Εξίσου εσκεμμένα μοιάζει να γίνεται ουδεμία νύξη στην ταινία περί ψυχικής υγείας, θέλοντας ίσως έτσι να καταδείξει πόσο ανθεκτικό παραμένει το ταμπού έκκλησης για βοήθεια, παρόλο που κάτι τέτοιο μοιάζει στο συγκεκριμένο τουλάχιστον κοινωνικό πλαίσιο παράδοξο.

Πάντως αν έμενε εδώ το «Μια Ευτυχισμένη Γυναίκα» θα ήταν ένα μάλλον απλοϊκό σε ανάγνωση δράμα για τη δυστυχία του χρυσού κλουβιού. Όμως το σενάριο επιφυλάσσει έναν κατά τι πιο σύνθετο Μαρκ, με τον Κούπερ να πείθει στο ρόλο του άντρα που παρά τις σπασμωδικές προσπάθειες αδυνατεί να λειτουργήσει έξω από πατερναλιστικές λογικές. Και βέβαια, οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών σμίγουν με τρόπο που οι ήρωές τους δε θα καταφέρουν ποτέ να πετύχουν, ενώ η κάμερα είναι πάντα έτοιμη να πιάσει βλέμματα, χειρονομίες και μια τοξικά παθητικοεπιθετική λεκτική συνδιαλλαγή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Μια Ευτυχισμένη Γυναίκα
  • Μια Ευτυχισμένη Γυναίκα