Sugar Town: Για Μια Χούφτα Ψήφους - ταινιες || cinemagazine.gr

Sugar Town: Για Μια Χούφτα Ψήφους

Sugartown - for a fistful of votes

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2019
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ:Ελλάδα
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κίμων Τσακίρης
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιάννης Κάσσης
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Νάσος Σωπύλης, Σέργιος Βουδρής, Τηλέμαχος Μούσας
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 73'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Feelgood
    Sugar Town: Για Μια Χούφτα Ψήφους

Ο Κίμων Τσακίρης ολοκληρώνει μια τριλογία ντοκιμαντέρ με φόντο τη Ζαχάρω, στην οποία επιχειρεί να καθρεφτίσει ένα ικανό μέρος των διαχρονικών στρεβλώσεων που αφορούν συνολικά τη χώρα και ειδικότερα τη σχέση μεταξύ εξουσίας και πολίτη.

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Ο Κίμων Τσακίρης επιστρέφει για μία τρίτη και τελευταία φορά στη Ζαχάρω της Ηλείας, τη γνωστή πλέον και ως Sugartown, επιχειρώντας μια εξ επαφής ματιά στον τρόπο με τον οποίο συνδιαλέγονται πολίτες και πολιτικοί στη χώρα μας, με αφορμή τις ορκισμένες προσπάθειες του έκπτωτου δημάρχου Πανταζή Χρονόπουλου να κερδίσει και πάλι το χρίσμα κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2014.

Η περίπτωση Χρονόπουλου δε μας είναι άγνωστη. Αρχικά είχε κερδίσει φήμη εντός και εκτός συνόρων όταν είχε δεσμευτεί να παντρέψει τους ντόπιους εργένηδες φέρνοντάς τους νύφες από τη Ρωσία, κάτι που απασχόλησε το πρώτο ντοκιμαντέρ του Τσακίρη με τίτλο «Sugartown: Οι Γαμπροί», από το οποίο η κωμόπολη πήρε το προσωνύμιό της. Έπειτα ο ίδιος δήμαρχος βρέθηκε στο επίκεντρο όχι μόνο με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές του 2007 που έπληξαν όλο το Νομό (τις συνέπειες των οποίων έδειξε το δεύτερο ντοκιμαντέρ της τριλογίας, «Sugartown: Η Επόμενη Μέρα»), αλλά κυρίως εξαιτίας σκανδάλων που τον οδήγησαν σε έκπτωση από το αξίωμα.

Το ντοκιμαντέρ λαμβάνει τη μορφή πολιτικού θρίλερ και μιας ιλαροτραγωδίας αλά ελληνικά, καθρεφτίζοντας στο guerilla πορτρέτο ενός πολιτευόμενου το τέλμα μιας ολόκληρης χώρας

Όταν όμως του επετράπη ανέλπιστα, μία μόλις εβδομάδα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, βρέθηκε σε χρόνο dt στις επάλξεις, αποφασισμένος να συντρίψει τους αντιπάλους του επιστρατεύοντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο προκειμένου να επανεκλεγεί. Όπερ και εγένετο, σε μία ενδεικτική του πενιχρού πολιτικού πολιτισμού μας εκλογική αναμέτρηση που είχε τα όλα τα «καλά»: ρουσφέτια, αοριστολογίες, προσωπικές επιθέσεις, υποσχέσεις αβέρτα κλπ.

Έχοντας ήδη αποκτήσει οικειότητα με την περιοχή και τους κατοίκους της μέσα από τα δύο προηγούμενα ντοκιμαντέρ του, ο κινηματογραφιστής Κίμων Τσακίρης είδε αρχικά αυτή την πολιτική μάχη του Χρονόπουλου με τους αντιπάλους του ως κάτι άξιο να καταγραφεί on camera. Το σύντομο (κράτησε μόλις επτά μέρες, όσο και το διάστημα μέχρι εκείνες τις εκλογές) και ιδιαίτερα ελαφρύ σε εξοπλισμό γύρισμα έτυχε της παράδοξης - εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον - αποδοχής από πλευράς του έκπτωτου δημάρχου να τον ακολουθήσει κατά πόδας καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ερχόμενοι στο 2019 και με τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές να πλησιάζουν, ο Τσακίρης διάβασε (και όχι άδικα) στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία ένα καλό μομέντουμ προκειμένου εκείνο το υλικό του 2014 να πάρει τη μορφή ταινίας, δίνοντάς του την ευκαιρία να ολοκληρώσει έτσι μια άτυπη τριλογία με φόντο τη Ζαχάρω που ναι μεν προέκυψε εκ των πραγμάτων, ήρθε ωστόσο να προσφέρει μια αρκετά ενδεικτική ματιά στις πάγιες στρεβλώσεις που αφορούν στις σχέσεις πολίτη και εξουσίας στην Ελλάδα.

Αν το πρώτο ντοκιμαντέρ της σειράς δανειζόταν στοιχεία από το είδος της κωμωδίας (δίχως να παραβλέπουμε την πικρή, μελαγχολική επίγευση που άφηνε στο φινάλε) και το δεύτερο αφορούσε σε μία τραγωδία ένεκα των πυρκαγιών, το «Sugartown: Για Μια Χούφτα Ψήφους» λαμβάνει τη μορφή πολιτικού θρίλερ και μιας ιλαροτραγωδίας αλά ελληνικά, καθρεφτίζοντας στο guerilla πορτρέτο ενός πολιτευόμενου το τέλμα μιας ολόκληρης χώρας στην οποία θριαμβεύει ο οπορτουνισμός και το προσωπικό συμφέρον έναντι του συλλογικού.

Η οπτική της ταινίας βέβαια είναι κλειδωμένη στον μικρόκοσμο μιας τοπικής κοινωνίας με τρόπο που μας προσκαλεί να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μικρογραφία της ευρύτερης «εικόνας» και παράλληλα να αναρωτηθούμε αν οι εποχές «Μαυρογιαλούρου» δεν είναι ένα παρωχημένο φολκλόρ αλλά αντέχουν στο χρόνο, έστω και στο τοπικό επίπεδο της επαρχιακής πραγματικότητας. Όσο κι αν η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι στην πράξη αισθητά πολυπλοκότερη σε σχέση με όσα διαδραματίζονται στο «Sugartown: Για Μια Χούφτα Ψήφους», το ντοκιμαντέρ δείχνει ένα ενδιαφέρον και ασφαλώς υπαρκτό μέρος του προβληματικού μας «όλου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Sugar Town: Για Μια Χούφτα Ψήφους
  • Sugar Town: Για Μια Χούφτα Ψήφους