Η Κατάρα - ταινιες || cinemagazine.gr

Η Κατάρα

The Grudge

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2020
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ:ΗΠΑ/Καναδάς
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νίκολας Πέσκι
    ΣΕΝΑΡΙΟ:Νίκολας Πέσκι, Τζεφ Μπιούλερ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Άντρια Ράιζμπορο, Ντεμιάν Μπισίρ, Τζον Τσο, Τζάκι Γουίβερ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ζακ Γκάλερ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: The Newton Brothers
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:94'
    ΔΙΑΝΟΜΗ:Feelgood Entertainment
    Η Κατάρα

Αποτελεσματικό σε αποσπασματικές σκηνές του αλλά ανώφελο ως ιδέα, το ριμέικ του ριμέικ της γιαπωνέζικης «Κατάρας» δεν παύει να είναι εκπρόσωπος μιας κατάρας για το είδος, αυτή της επανάληψης. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Σε χρόνια που η πληροφορία μεταδίδονταν λίγο πιο αργά σε σχέση με σήμερα, η Ιαπωνία γεννούσε ένα νέο είδος τρόμου βασισμένο στην παράδοξη σύνδεση οπτικοακουστικών μέσων με λαϊκούς θρύλους. Αυτή η αργοπορία στην πληροφορία, που βοηθούσε και στη μετάλλαξή της, έκανε λόγο για ταινίες που θα μας κάνουν να χάσουμε τον ύπνο μας μια για πάντα, με πρώτη και καλύτερη το «Ringu», του οποίου την επιτυχία οσμίστηκαν οι ΗΠΑ παραδίδοντας ένα καλοφτιαγμένο ριμέικ. Στη μόδα της εποχής, η «Κατάρα» συστήθηκε κάπως έτσι και η τοπική επιτυχία της έφερε τον σκηνοθέτη της Τακάσι Σιμίζου να πηγαίνει ο ίδιος στο Χόλιγουντ για να γυρίσει το ριμέικ της που γαλούχησε αρκετούς φαν του τρόμου στα ‘00s. Η συνέχεια είχε (αναμενόμενα) συνέχειες, το όλο concept έχει μάλλον ξεχαστεί, με το found footage να αναδεικνύεται σε άξιο συνεχιστή, όμως ο Σαμ Ράιμι (παραγωγός του ριμέικ) εμφανίστηκε ξαφνικά πέρυσι να λέει πως η «Κατάρα» οδηγείται σε μια νέα εποχή. 

Καμιά νέα εποχή δεν υπάρχει εδώ, παρά μόνο αποσπασματικός τρόμος σε καίρια σημεία και μια προσπάθεια ανάπλασης κομβικών στιγμών του αυθεντικού για να θυμηθούν κάποιοι παλαιότεροι και να μάθουν όσοι νεότεροι το επιθυμούν. Οι δυο πρωταγωνιστές, η Άντρια Ράιζμπορο και Ντέμιαν Μπισίρ δεν είναι νέα παιδιά υπό δοκιμή αλλά εξαιρετικοί επαγγελματίες και υποστηρίζουν τους χαρακτήρες τους, ανθρώπους που καλούνται να διαχειριστούν την απώλεια γι’ αυτό και η εμμονή τους με την διαλεύκανση αποκτά ένα ξεχωριστό νόημα, σαν ένα απαραίτητο άλμα πίστης που θα αποτελέσει βάση για το μέλλον. Το ίδιο άλμα προσπαθεί να κάνει και ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Νίκολας Πέσκι, στην πρώτη του επαφή με franchise, το οποίο όμως ξεκάθαρα τον επισκιάζει παρότι ο ίδιος έχει και σεναριακό credit. Άλλωστε η παραγωγή μοιάζει κυρίως με απόπειρα επανασύνδεσης της «Κατάρας» με το κοινό, ώστε να συζητηθεί στο μέλλον οποιαδήποτε παραλλαγή της - σειρά ή σύμπαν. Αν στο τέλος λοιπόν νιώθετε ως πειραματόζωα, δεν είναι δικό σας το φταίξιμο. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Η Κατάρα
  • Η Κατάρα