Θα Έρθει η Φωτιά - ταινιες || cinemagazine.gr

Θα Έρθει η Φωτιά

Fire Will Come

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2019
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ισπανία/Γαλλία/Λουξεμβούργο
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Όλιβερ Λάσε
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Όλιβερ Λάσε, Σαντιάγκο Φιγιόλ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Αμαδόρ Άριας, Μπενεντίκτα Σαντσές
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μάουρο Χέρσι
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 86'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO Films
    Θα Έρθει η Φωτιά

Το οικολογικά ευσυνείδητο «Θα Έρθει η Φωτιά» του Όλιβερ Λάσε είναι ένας κινηματογραφικός στοχασμός που «σιγοκαίει» πάνω στην αναπόδραστη, καταστροφική «φύση» του ανθρώπου. Βραβείο Επιτροπής («Ένα Κάποιο Βλέμμα») στις Κάννες και «Χρυσός Αλέξανδρος» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Από τον Πάνο Γκένα

Στην επιβλητική, εισαγωγική σκηνή της ταινίας, περήφανοι, ψηλοί ευκάλυπτοι κατακρημνίζονται σαν ντόμινο στο σκοτάδι, βορά στην λυσσαλέα, ισοπεδωτική πρόθεση του ανθρώπου. Η κάμερα που παρακολουθεί το μυστηριώδες και παράξενα γοητευτικό θέαμα θα πλησιάσει στο φινάλε τον γέρικο κορμό ενός δέντρου, τις ρυτίδες του χρόνου που προμηνύουν την αναπόδραστη καταστροφή. Μήπως τελικά η εξόντωση είναι στην ανθρώπινη «φύση»;

Ο Γαλλο-Ισπανός Όλιβερ Λάσε, βραβευμένος στις Κάννες για το «Mimosas» (Μέγα Βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής το 2016) επιστρέφει με το «Θα Έρθει η Φωτιά» (επίσης δαφνοστεφανωμένο στις Κάννες με το Βραβείο Επιτροπής στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα 2019) και παραδίδει ένα αγροτικό δράμα οικολογικής συνείδησης που ισορροπεί ανάμεσα στην ονειρική αφήγηση και τον σκληρό ρεαλισμό. 

Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Αμαδόρ, ο οποίος βγαίνει από την φυλακή έχοντας εκτίσει ποινή για εμπρησμό. Ο γυρισμός στο πατρικό του, ένα μικρό χωριό της Γαλικίας, επιφυλάσσει μία βαριεστημένη ρουτίνα συντροφιά με την ηλικιωμένη μητέρα του και τα ζώα της, καθώς και την χλιαρή κι επιφυλακτική υποδοχή των υπολοίπων συγχωριανών. Ο Λάσε καταγράφει την ρουστίκ ζωή στο χωριό με σύμμαχο την έξοχη φωτογραφία του Μάουρο Έρσε, που αναδεικνύει την γήινη χρωματική παλέτα και τα γκρίζα του ουρανού στη μεγαλύτερη διάρκεια της ταινίας, διατηρώντας σκόπιμα την πορτοκαλί έξαψη της σαρωτικής πυρκαγιάς (στο φινάλε) ή το χρυσό φως του ήλιου (η συνάντηση του Αμαδόρ με την ευγενική κτηνίατρο) ως δραματουργικό σχόλιο.

Μέσα από ενδιαφέρουσες αντιστίξεις (οι συμπαθείς ευκάλυπτοι της εισαγωγής μαθαίνουμε πως πνίγουν με τις ρίζες τους τα διπλανά φυτά) και οπτικές ιδέες (λίγο πριν την καταστροφή του φινάλε, οι συστάδες των δέντρων «διαπερνούν» το πρόσωπο του Αμαδόρ στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου), ντοκιμαντερίστικο ύφος και χρήση της κλασικής μουσικής (αλλά και του «Suzanne» του Λέοναρντ Κοέν σε καίρια τοποθέτηση), το «Θα Έρθει η Φωτιά» συμπυκνώνει με συμβολική διάθεση την επίκαιρη οικολογική ανησυχία και την ολέθρια αντίδραση των ανθρώπων κόντρα σε ένα ανοίκειο «περιβάλλον». Ο Λάσε επιλέγει να μην υποδείξει τον υπεύθυνο της πυρκαγιάς, αλλά να αναδείξει την αναίτια τραγωδία και την εύκολη στοχοποίηση του Αμαδόρ.

Οι συζητήσιμες ερμηνείες των μη-επαγγελματιών του καστ και οι αφηγηματικοί χρόνοι που εντείνουν την φεστιβαλική κοπή της μπορεί να θεωρηθούν επιμέρους αδυναμίες, το «Θα Έρθει η Φωτιά» όμως διατηρεί ζωντανή την δημιουργική φλόγα του Λάσε και πυροδοτεί έναν σύγχρονο στοχασμό για την απομάκρυνσή μας από τον φυσικό τρόπο ζωής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Θα Έρθει η Φωτιά
  • Θα Έρθει η Φωτιά