Do It Yourself - ταινιες || cinemagazine.gr

Do It Yourself

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2017
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ελλάδα
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημήτρης Τσιλιφώνης
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Δημήτρης Τσιλιφώνης
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μάκης Παπαδημητρίου
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Άγγελος Παπαδόπουλος
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Χρήστος Χριστοδούλου
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 97'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Odeon
    Do It Yourself

Μπορεί μία ελληνική, μαύρη κωμωδία δράσης να αφορά το κοινό που έχει μάθει να καταναλώνει τα «αμερικάνικα»; Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Δημήτρη Τσιλιφώνη «Do It Yourself», έρχεται να κάνει την ανατροπή και να δωσει θετική απάντηση.

Από τον Πάνο Γκένα

Κάπου ανάμεσα στο «ελληνικό παράξενο κύμα» και στα κινηματογραφικά καράβια που πλέουν χωρίς λιμάνι-στόχο, υπάρχει σίγουρα χώρος για ένα ελληνικό mainstream σινεμά που έχει τη δυνατότητα να πλέει εμπορικά και να έχει χαρούμενους επιβάτες-θεατές. Το «Do It Yourself», το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Δημήτρη Τσιλιφώνη («Ο Δρόμος της Στύγας»), είναι ένα δείγμα με σωστή, εμπορική και καλλιτεχνική ρότα.

Στην ταινία ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης υποδύεται τον Άλκη, έναν μικροαπατεώνα που εμπλέκεται σε μία viral είδηση με στόχο να ξελασπώσει τον παράνομο επιχειρηματία Δανιήλ Μπεζεριάνο (Χρήστος Λούλης), κρατούμενο στις φυλακές Θήβας. Όταν συνειδητοποιεί πως οι συνεργάτες του Μπεζεριάνου (Μυρτώ Αλικάκη, Μάκης Παπαδημητρίου), αλλά και ο «νονός της νύχτας» Ιωσήφ Φόρκου (Θέμης Πάνου), τον θέλουν νεκρό, ο Άλκης θα ενορχηστρώσει ένα σχέδιο για να ανατρέψει τα πάντα. Όπως λέει και ο τίτλος, «Do It Yourself».

Το «Do It Yourself» είναι μια ευχάριστη ελληνική, κινηματογραφική έκπληξη που αξίζει το view. Do it.

Βασισμένο σε «αληθινά γεγονότα» που δεν έγιναν ποτέ, το «Do It Yourself» αποτυπώνει στα κάδρα του το σύγχρονο mentality μιας γενιάς που επικοινωνεί με μηνύματα, αναπαράγει viral, και ενημερώνεται μέσω newsfeed. Κοινωνός μιας παγκόσμιας κουλτούρας που απορροφά πολιτιστικά δείγματα (ταινίες, σειρές, μουσικές) και τα μετατρέπει σε εθνικά, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Δημήτρης Τσιλιφώνης, στήνει ένα κινηματογραφικό παιχνίδι meta-αναφορών και τοποθετεί σε κεντρική θέση τον σημερινό θεατή. Όπως και ο βασικός πρωταγωνιστής του, το «Do It Yourself» είναι ένα κάλεσμα στο κοινό για να αφήσει το παθητικό θέαμα και να αναλάβει δράση. Πως; Με όπλο όλες τις ποπ αναφορές που έχουν κατασταλάξει στο μυαλό μετά από τη χρόνια υπερκατανάλωση αμερικάνικων σειρών και ταινιών. Ο Τσιλιφώνης δεν κρύβεται μέσα στις αναφορές του, αλλά τις χρησιμοποιεί πρόδηλα και περήφανα, πετυχαίνοντας έτσι να συμπεριλάβει τον θεατή και όχι να τον εκτοπίσει ως «εξυπνάκιας».

Η ανατρεπτική διάθεση της ταινίας υπηρετείται στο μέγιστο από το καστ της, που φαίνεται να διασκεδάζει απόλυτα το παιχνιδιάρικο «κλείσιμο του ματιού». Ο Άλκης του Κωνσταντίνου Ασπιώτη συμπαρασύρει άμεσα τον θεατή, ενσαρκώνοντας την ένταση και το άγχος του κεντρικού πρωταγωνιστή μιας ταινίας (από)δρασης. Τριγύρω, όλοι οι περιφερικοί «δευτεραγωνιστές» (στο εμπνευσμένο κάστινγκ μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες ηθοποιούς όπως οι Μάκης Παπαδημητρίου, Χρήστος Λούλης, Μυρτώ Αλικάκη, Αργύρης Ξάφης, Πάνος Κορώνης) πλαισιώνουν λειτουργικά τον Ασπιώτη και υποστηρίζουν ως παρουσίες την άνετη παρακολούθηση της πλοκής. Επικουρικά το μοντάζ του Λάμπη Χαραλαμπίδη (Βραβείο Ίρις για την «Τετάρτη 04:45») και η χιουμοριστική μουσική του Χρήστου Χριστοδούλου (που αλλού θα ακούσετε φλαμένκο με μπουζούκι;), φροντίζουν και αναβαθμίζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Σχόλιο για την παραπληροφόρηση και το πόσο μας επηρεάζει (και χωρίς κριτική διάθεση) η αμεσότητα μιας «είδησης», κινηματογραφικό αστείο που σέβεται το κοινό του, ανατρεπτική περιπέτεια που παίζει με τα είδη, το «Do It Yourself» είναι μια ευχάριστη ελληνική, κινηματογραφική έκπληξη που αξίζει το view. Do it.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Do It Yourself
  • Do It Yourself