Έλα Όπως Είσαι - ταινιες || cinemagazine.gr

Έλα Όπως Είσαι

Come As You Are

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2019
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρίτσαρντ Γουόνγκ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Έρικ Λίντχορστ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Γκραντ Ρόζενμαγιερ, Χέιντεν Ζέτο, Ραβί Πατέλ, Γκαμπούρεϊ Σίντιμπ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ρίτσαρντ Γουόνγκ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Τζέρεμι Τέρνερ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 106'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Cinobo
    Έλα Όπως Είσαι

Τρεις άνθρωποι με αναπηρία αποφασίζουν να βγουν σε ένα road trip με σκοπό το σεξουαλικό τους βάπτισμα. Συνδυασμός road movie και κωμωδίας με το ένα μάτι στην πολιτική ορθότητα και το άλλο στην ανατροπή της, στοχεύει στην καρδιά του κοινού και, απερίφραστα, την βρίσκει. Έστω και αν δεν καταβάλλει ιδιαίτερο κόπο να ξεφύγει από την σεναριακή συνταγή και την κινηματογραφική πεπατημένη.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ριμέικ του βελγικού «Hasta La Vista», το έργο του Ρίτσαρντ Γουόνγκ, όπως και ο προκάτοχός του, είναι πουλέν φεστιβαλικού κοινού, κερδίζοντας στο διάβα του περίπου ότι «Βραβείο Κοινού» βρίσκει μπροστά του. Κι αυτό συνιστά ενός τύπου εγγύηση, όπως και να το κάνεις. Εγγύηση ότι θα δεις μια ταινία που για καλό ή λιγότερο καλό, συνηθέστερα το πρώτο, έχει μπροστά του όλα τα κουμπιά/κουτάκια ψυχολογίας του μέσου κοινού (τίποτα μέτριο στο μέσο) και προχωρά κατά υπολογισμένη, ζυγισμένη (και επιβεβλημένη) βούληση.

Το πρόβλημα με αυτή τη φιλοσοφία κατασκευής, είναι η ελάχιστη προσπάθεια που χρειάζεται για να σε κερδίσει και η συνεπακόλουθη επανάπαυση που συγχέει την συμπάθεια ταύτισης με την σοβαρή δραματουργία. Μ’ άλλα λόγια ενδιαφέρεσαι, συμπάσχεις και συμμετέχεις (γελάς και συγκινείσαι, ίσως), όχι όμως γιατί το έργο είναι καλό αλλά γιατί οι χαρακτήρες το προσκαλούν.

Αν σε αυτό προσθέσεις την πολιτική ορθοφωνία, την ασφαλή απόσταση από το ρίσκο και την τόλμη σε σχέση με πτυχές του θέματος (σεξουαλική εργασία για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, για παράδειγμα), καθώς και την τάση για ακέρδιστη ευσυγκινησία (η μελοδραματική, ατεκμηρίωτη ιστορία του Ασιάτη-Αμερικανού), κατανοείς τα «Βραβεία Κοινού» της κατηγορίας ταινιών «Άθικτοι», που το κοινό έχει τους λόγους του και λατρεύει.

Παρ’ όλ’ αυτά, στο βαθμό της κατανόησης του υπογράφοντος, υπάρχουν στιγμές εννόησης κινηματογραφικού χιούμορ (σε δύο περιπτώσεις κωμικής χρήσης του βάθους πεδίου και στην αρχή σε μια κωμικότατη αποτύπωση «νεκρού χρόνου»), αφηγηματική ροή που χαρίζει στο έργο ρυθμό και ενδιαφέρον και πειστικές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό τρίο, που ευτυχώς πρόλαβε και την μανία του cancel culture και κατάφερε να ερμηνεύσει ρόλους ατόμων με αναπηρία παρότι ουδείς εκ των τριών έχει κινητικά προβλήματα ή περιορισμένη όραση όπως οι χαρακτήρες του έργου.

Τα αστεράκια, όπως πάντα, είναι για την κατά τον υπογράφοντα τοποθέτηση της ταινίας και όχι καρτ μπλανς (ή…καρτ νουάρ) για την προσέλευση του κόσμου στην αίθουσα. Αυτή στο κάτω-κάτω είναι πάγια επιθυμία κάθε σώφρονα ανθρώπου του σινεμά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Έλα Όπως Είσαι
  • Έλα Όπως Είσαι