Arctic - ταινιες || cinemagazine.gr

Arctic

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2018
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ισλανδία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζο Πένια
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Ράιαν Μόρισον, Τζο Πένια
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μαντς Μίκελσεν, Μαρία Τέλμα Σμαραντότιρ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τόμας Έρν Τόμασον
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Τζόζεφ Τραπανίζ Τ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 98'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Weird Wave
    Arctic

Ο Μαντς Μίκελσεν παίρνει με άνεση στις πλάτες του το σκηνοθετικό ντεμπούτο του πρωτοεμφανιζόμενου Τζο Πένα, σε μια ιστορία επιβίωσης και αλτρουισμού που λαμβάνει χώρα στην αφιλόξενη Αρκτική.

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Ο σημαντικότερος Δανός ηθοποιός του καιρού μας ξεδιπλώνει για ακόμα μία φορά τα ερμηνευτικά του διαπιστευτήρια, αυτή τη φορά στο παγωμένο τοπίο του «Arctic», ενός ρεαλιστικού φιλμ επιβίωσης και αλτρουισμού που πρωτοείδαμε στο πλαίσιο των μεταμεσονύχτιων προβολών του περσινού Φεστιβάλ Καννών.

Είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό το λιγομίλητο one man show του Μαντς Μίκελσεν, ανάλογο εκείνου που είχε δώσει ο Ρέντφορντ λίγα χρόνια πριν στο θαλασσοδαρμένο «Όλα Χάθηκαν», καθώς εδώ βρίσκεται στην παγωμένη Αρκτική, ως μοναδικός επιζήσας της πτώσης ενός μικρού αεροσκάφους, παλεύοντας να μείνει ζωντανός και να καλέσει σε βοήθεια. Το πρόβλημα είναι πως πάνω που αυτή έρχεται, κάτι τραγικό συμβαίνει, αφήνοντάς τον και πάλι αβοήθητο, έχοντας επιπλέον να φροντίσει μία νέα τραυματία.

Το «Arctic» είναι πολύ συγκεκριμένο και τίμιο ως προς τις προθέσεις του, οι οποίες δεν εκτείνονται πέρα από τα όρια μιας δραματικής περιπέτειας επιβίωσης

Το φιλμ του πρωτοεμφανιζόμενου Βραζιλιάνου σκηνοθέτη Τζο Πένα θέτει τον κινηματογραφικό πήχη στο επίπεδο του ρεαλισμού, ώστε να αναδειχθεί αφενός η δύναμη της θέλησης για ζωή και αφετέρου ο αλτρουισμός ενός ήρωα, ο οποίος ρισκάροντας την επιβίωσή του, δεν εγκαταλείπει τη βαριά τραυματισμένη διασώστρια. Σε ό,τι αφορά την τελευταία, η Ισλανδή Μαρία Θέλμα Σμαραντότιρ δηλώνει απλά παρούσα σε κατάσταση σταθερά κωματώδη, με μοναδικό σκοπό να εξυπηρετήσει την εξέλιξη της ιστορίας και τον συμπρωταγωνιστή της.

Πέραν από συγκεκριμένα, γενικά πλάνα που αποκτούν μια εικαστική και συμβολική αξία ως προς τον άνισο αγώνα του ανθρώπου απέναντι στις πιο ακραίες συνθήκες (όπως αυτό με το καπνογόνο που σβήνει σιωπηρά στο βάθος του πλάνου), όλο το υπόλοιπο «Arctic» είναι πολύ συγκεκριμένο και τίμιο ως προς τις προθέσεις του, οι οποίες δεν εκτείνονται πέρα από τα όρια μιας δραματικής περιπέτειας επιβίωσης. Εκείνο που κάνει τη διαφορά όμως είναι η εσωτερική αλλά απόλυτα εποικοδομητική ερμηνεία του Μίκελσεν, ενός ηθοποιού που θαρρείς πως έχει παίξει πλέον τα πάντα: από τον αποδιοπομπαίο τράγο στο «Κυνήγι» του Βίντερμπεργκ μέχρι τον κακό στο «Casino Royale» και φυσικά τον δρα Λέκτερ στο τηλεοπτικό «Χάνιμπαλ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Arctic
  • Arctic