Άκρα - ταινιες || cinemagazine.gr

Άκρα

Akra

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2019
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ:Ελλάδα
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Δήμητρα Μπαμπαδήμα
    ΣΕΝΑΡΙΟ:Δήμητρα Μπαμπαδήμα
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μελέτης Βαξεβανίδης
    ΜΟΥΣΙΚΗ:Kωνσταντίνος Μιχαηλίδης
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 52'
    Άκρα

Η αναμέτρηση με το ακατόρθωτο και η επαφή του αθλητή με τον καλλιτέχνη, μέσα από ένα σύντομο και απόλυτα στοχευμένο ντοκιμαντέρ που καταγράφει τον κολυμβητικό μαραθώνιο του Σπύρου Χρυσικόπουλου. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η Δήμητρα Μπαμπαδήμα φίλμαρε για πρώτη φορά τον αθλητή Σπύρο Χρυσικόπουλο στο μικρού μήκους φιλμ «H2O: 2 parts Heart, 1 part Obsession», όταν ο τελευταίος κολύμπησε 104 χιλιόμετρα σε 34 ώρες ολοκληρώνοντας τον τετραπλό διάπλου του Τορωναίου κόλπου. Αν αυτό είχε παρουσιαστεί τότε ως ανθρώπινη υπέρβαση, ο Χρυσικόπουλος έβαλε έναν νέο, σχεδόν υπαρξιακό στόχο. Να καταργήσει τα όρια αυτής της φράσης. 

Τα «Άκρα» περιγράφουν ένα ακόμη μεγαλύτερο ταξίδι (140 χιλιόμετρα κολύμπι, από τη Ρόδο ως το Καστελόριζο) και κυρίως την ανάγκη ενός ανθρώπου να αναζητήσει τα άκρα του. «Αλίμονο σε όποιον δεν αναζητεί» λέει κάποια στιγμή ο εικαστικός Αλέξανδρος Ζυγούρης, οι ρήσεις του οποίου από το εργαστήριό του στο ακριτικό νησί συνοδεύουν την καταγραφή αυτής της περιπέτειας, σε μια ευεργετική για το φιλμ σύνδεση του σώματος με το πνεύμα. Όπως θα περιγράφονταν η κατασκευή ενός καλλιτεχνικού έργου, έτσι και εδώ γινόμαστε μάρτυρες της προετοιμασίας, της απόπειρας και του τελικού αποτελέσματος, με την κάμερα να προδίδει τον ενθουσιασμό των εμπλεκομένων στο ξεκίνημα, τα άγχη και τις αντιξοότητες της διαδικασίας και μάθημα ζωής που προκύπτει στο τέλος. 

Το ντοκιμαντέρ ορθά δεν προσπαθεί να πείσει κάποιον να κατανοήσει τα κίνητρα πίσω από το εγχείρημα, ούτε να αποδείξει την όποια σημασία όσων κάνει ο Χρυσικόπουλος. Αντιθέτως, λειτουργεί ως μια υπενθύμιση από τον ίδιο τον αθλητή ως τον τελευταίο συνοδό του ταξιδιού του, πως η αναμέτρηση με το ακατόρθωτο δεν είναι μια παιδιάστικη αντίληψη όσων δε σκέφτονται σοβαρά το δώρο της ζωής, αλλά μια εσωτερική λειτουργία ορισμένων ανθρώπων που μπορεί να λειτουργήσει ωφέλιμα γι’ αυτούς, όποια και αν είναι η κατάληξη του ταξιδιού τους. 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Άκρα
  • Άκρα