Στο Σώμα της - ταινιες || cinemagazine.gr

Στο Σώμα της

Across her Body

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2018
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ελλάδα
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Ζαχαρίας Μαυροειδής
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Ζωή Μαντά
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Ταινιοθήκη της Ελλάδος
    Στο Σώμα της

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής αφήνεται στην τέχνη της παρατήρησης, ξεκινώντας από ένα θρησκευτικό έθιμο για να καταλήξει σε μια συνολική αντίστιξη του χθες με το σήμερα.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η Θηρασιά είναι ένα μικρό νησί που όποιος το επισκεφθεί έχει το προνόμιο να απολαύσει από αρκετά σημεία του την Σαντορίνη σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια. Βλέποντας ακριβώς απέναντι ένα από τα διασημότερα νησιά του πλανήτη, οι κάτοικοί του δεν έζησαν εποχές αντίστοιχης εμπορικής δόξας με αποτέλεσμα το μέρος συνεχώς να ερημώνει. Η παρακμή αυτή δεν έχει διακόψει όμως ένα από τα παλιότερα θρησκευτικά έθιμα της περιοχής, το «δεκαπεντάρισμα», την παρουσία δηλαδή ανθρώπων στη Μονή της Κοίμησης, στο νότιο άκρο του νησιού, στο διάστημα 1-15 Αυγούστου για να προσευχηθούν υπέρ νεκρών και ζωντανών. 

Το ντοκιμαντέρ του Ζαχαρία Μαυροειδή καλύπτει με ευλάβεια το έθιμο και αναζητεί μεγαλύτερα μονοπάτια μέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί. Οι κάτοικοι αναπολούν το παρελθόν, όπου τα αμπέλια έδιναν ζωή στον τόπο, θυμούνται λάθη και κόπους μιας ολόκληρης ζωής και παρατηρούν την γεμάτη κόσμο Σαντορίνη, η οποία έχει πάρει μια πορεία που δεν φαίνεται να τους αφορά. Το «δεκαπεντάρισμα», οι γυναίκες επισκέπτριες και το ίδιο το νησί γίνονται ένα σε μια απλοϊκή αλλά τίμια προσέγγιση για τη φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη που έρχεται σε αντιπαράθεση με την ευμάρεια και τα νιάτα που σπεύδουν λίγο πιο πέρα, μια αντίθεση που το αποτελεί και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του φιλμ. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Στο Σώμα της
  • Στο Σώμα της