Ένας Πιστός Άντρας - ταινιες || cinemagazine.gr

Ένας Πιστός Άντρας

L'homme fidèle

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2018
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λουί Γκαρέλ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Ζαν-Κλοντ Καριέρ, Λουί Γκαρέλ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Λετίσια Κάστα, Λουί Γκαρέλ, Λίλι Ροζ Ντεπ, Ζοζέφ Ενγκέλ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ιρίνα Λουμπτσάνσκι
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Tanweer
    Ένας Πιστός Άντρας

Απολαυστικό «μικρό» φιλμ γαλλικής φινέτσας, οικονομίας και σινεφίλ ευδαιμονίας, που αψηφά τις βαθμολογίες και σε ικανοποιεί με τις τηρημένες υποσχέσεις του.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ο Γκαρέλ ο νεότερος σε πιάνει (ντελικάτα) απ’ τον γιακά στο πρώτο λεπτό της ταινίας. Το κορίτσι του ήρωα του ανακοινώνει πως είναι έγκυος, αλλά το παιδί είναι του (κοινού) καλού τους φίλου με τον οποίον και θα παντρευτεί σε δέκα μέρες. Προλαβαίνεις να μαζέψεις. Φλας εννιά χρόνια μπροστά, ο καλύτερος φίλος πεθαίνει ξαφνικά και…ύποπτα, ο ήρωας ξαναβρίσκεται με την πρώην του και ο γιος του θανόντος (ντελονικής αγγελικότητας ο μικρός, σημειώνεται) του ψιθυρίζει σα να μην συμβαίνει τίποτα πως «τον μπαμπά τον σκότωσε η μαμά».

Ο Γκαρέλ, έχει στο σενάριο αρωγό και θηριοδαμαστή τον μεγάλο σεναρίστα του Μπουνιουέλ, Ζαν–Κλοντ Καριέρ, που του διασφαλίζει...μπουνιουελική οικονομία και φροντισμένα κλεισίματα ματιού στην ήπια πλευρά της νουβέλ βαγκ. Έτσι παίρνεις ένα σινεμά κομψευόμενης βινιέτας, με την οπτική γωνία να αλλάζει κάθε τρεις και λίγο, την αλήθεια να πηγαίνει και να κρύβεται σε χιτσκοκικά κρησφύγετα, την (σύζυγο του Γκαρέλ) Λετίσια Κάστα να φωτίζεται σε φροντισμένο ημίφως και (επίσης χιτσκοκική) αμφισημία και την εκτιμητέα ταλέντου οικονομία να ολοκληρώνει σ’ ένα ωραιότατο, αποκαλυπτικό φινάλε την αλήθεια, αλλά και την ασημαντότητα όλων αυτών που παίρνουμε πιο σοβαρά απ’ όσο πρέπει.

Δεν σκοπεύει ψηλά αλλά αυτά που πετυχαίνει το κάνουν αμέσως καλύτερο από άλλα ομοειδή που στόχευαν σε διπλάσια ύψη με τη μισή φινέτσα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ένας Πιστός Άντρας
  • Ένας Πιστός Άντρας